Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Fokusirali smo na zdravu ishranu i zdrav zivot, a protiv smo brzih i crash dijeta koje nose vise stete nego koristi. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Med i cimet taj Sre Jun 24, 2009 10:57 am

Lucy


Aktivni član
Aktivni član
Med i Cimet

Istraživanja su pokazala da ova izvanredna mešavina meda i cimeta, blagotvorno deluje u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave, prehlade, akni i bubuljiica, gubitka kose, zubobolje...

Moćna kombinacija

O lekovitosti meda odavno se sve zna, a ovaj pćelinji proizvod blagotvorno deluje na zdravlje, i u kombinaciji sa raznim biljem. Mešavina koja važi za pravu "bombu zravlja", jeste med sa cimetom, biljkom poznatom po antiseptičkim i antibaktericidnim svojstvima. Medicinska istraživanja pokazala su da kombinacija meda i cimeta ublažava tegobe u slučaju bolesti srca, infekcije mokraćnih kanala, loše probave i prehlade, a sprečava i leči akne i bubuljice, alopeciju... Med i cimet čiste probavni trakt od parazita i bakterija koji usporavaju varenje i uzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Redovna upotreba meda i cimeta povečavaju životnu energiju, daju osećaj zadovoljstva i spokoja.

Recepti na bazi meda i cimeta

Srčana oboljenja

Od meda i cimeta napraviti smešu koja se maže na hleb. Najbolje je uzimati je za doručak, a smanjuje nivo holesterola, sprečava pojavu srčanog udara i ujednačava srčani ritam.

Ujedi insekata

Napraviti ujednačenu smesu od jednog dela meda, dva dela mlake vode i kašičice cimeta u prahu. Nežno utrljati preparat na mesto uboda. Bol ili svrab trebalo bi da se povuku u roku od 1-2 minuta.

Opadanje kose

Mešavinu od tri kašike toplog maslinovog ulja, kašike meda i kašičice cimeta u prahu nanesite na kosu i držite oko 15 minuta, a zatim isperite. Upotrbom ovog preparata postiže se željeno dejstvo u veoma kratkom roku.

Infekcija mokraćne bešike

U čašu mlake vode umešati dve kašike cimeta u prahu i kašičicu meda i popiti. Ova mešavina uništava bakterije u bešici.
Zubobolja

Pomešati kašičicu cimeta u prahu i pet kašićica meda, pa stavljati na zub, tri puta dnevno dok bol ne umine.

Akne i bubuljice

Pomešati tri kašike meda i kašičicu cimeta u prahu i pre odlaska na spavanje naneti smesu na bubuljice. Sledećeg jutra isprati toplom vodom. Svakodnevna primena tokom dve nedelje garantovano uklanja bubuljice.

Napitak za mršavljenje

Pola kašičice cimeta preliti šoljom ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Kad se ohladi, dodati kašiku meda. Pola šolje popiti neposredno pred spavanje, a drugu polovinu poklopiti i ostaviti u frižider. Ujutru, na prazan stomak, popiti preostalu količinu napitka, ali nipošto ne podgrevati-uzeti ga hladnog ili ostaviti da se ugreje na sobnoj temperaturi.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/lekovito-bilje.4/med-i-cimet.157.html

Napomena:
Postoje jos tekstova na netu na ovu temu ali ja sam izabrala bas ovaj jer se u pripremi napitka za mrsavljenje med rastvara u hladnu vodu a ne u vrelu jer tada, kako kazu, med tada gubi lekovita svojstva. Takodje treba koristiti plasticnu kasiku tj neku koja nije metalna, za koriscenje meda jer, navodim, "pH vrednost meda je od 3.2 do 4.5 što znači da je kisela sredina koja može direktno da utiče na razgradnju metala. To pogotovo važi i za aluminijum koji se još lakše rastvara u kiselim sredinama. U prevodu, sa svakim takvim kontaktom recimo meda i metala mi progutamo i deo metala."

2 Re: Med i cimet taj Sre Jun 24, 2009 11:05 am

Tajci


Moderator
Moderator
Lucy, vec mi je poznata ova kombinacija meda i cimeta, ali sam se uvek pitala zasto med ne treba uzimati metalnom kasikom. Ni pcelari mi nisu znali dati takav odgovor i na zalost, med drze u metalnim posudama
Hvala ti, sad bar znam o cemu se radi.
giverose


_________________

...nista bez jabuke... bay

3 Re: Med i cimet taj Sre Jun 24, 2009 11:10 am

Lucy


Aktivni član
Aktivni član
KAKO PREPOZNATI KVALITETAN MED

Pripremila: Sanela Pilav – Savić

I BEZ HEMIJSKE ANALIZE SE MOŽE UTVRDITI DA LI JE NEKI MED ČIST PROIZVOD PČELA ILI JE VJEŠTAČKI DOBIJEN.

Postoje dva jednostavna postupka.

U prvom postupku, jednoj količini meda stavljenoj u staklenu epruvetu treba dodati tri dijela čistog alkohola ili spiritusa. Sadržaj u epruveti zagrijati u vreloj vodi i mućkati. Prirodan pčelinji med će se potpuno rastvoriti, a vještački će na dnu epruvete ostaviti bijeli talog.

U drugom postupku teglu sa medom izvrnemo naopačke. Ako se gusta masa rastegljivo odvaja od dna posude i sporo kaplje, znak je da se radi o čistom pčelinjem medu. Ako se pak masa naglo odvoji od dna posude, znak je da je med vještački.

Ponekad se u tegli mogu zapaziti dva sloja meda: tečan i kristaliziran (zgusnut). Radi se o odvajanju voćnog (gornjeg) i grožđanog (donjeg) šećera. Gornji dio je slađi i njega mogu kao voćni šećer koristiti i dijabetičari s obzirom da on ne utiče na povećanje šećera (glukoze) u krvi. Donji dio je kristalizirani med i dokaz je da se radi o prirodnom pčelinjem proizvodu.

ČUVANJE MEDA

Med treba čuvati u čistim, suhim i tamnim prostorijama sa dobrim provjetravanjem. Ove prostorije ne smiju biti vlažne jer je med veoma hidroskopan i lako upija vlagu, te stoga lako apsorbuje mirise. Relativna vlažnost zraka treba da je 60% optimalno, a maximalno 80%. Med se čuva na niskim temperaturama od 5-10C. Naročito je osjetljiv na temperaturi od 11-19C, na kojoj se omogućuje razvoj bakterija i kvasnih gljivica roda Zygosacharomyces. Radi poređenja, dva mjeseca čuvanja meda na nepovoljnoj temperaturi od 30C jednaka su kao jedna i po godina čuvanja na povoljnoj temperaturi od 10C. Med ne treba držati u prostorijama sa lukom, kiselim kupusom, naftom, benzinom, gasom, sapunom i slicno. Okvire sa medom u saču treba zamotati u celofan. Posude za med moraju biti čiste i suhe, od obojenog stakla ili da su emajlirane. Ako se med čuva u ćupu, ćup treba da je ispravno izrađen. Drvene posude moraju biti od suhog drveta (do 20% vlage) pod uslovom da ne daju miris i boju. Četinari se ne upotrebljavaju zbog svog specifičnog mirisa, kao ni hrastovina zbog tanina koji daje crnu boju. Metalne posude i burad koji nisu temeljno prevučeni neutralnom prevlakom koja spriječava neposredan dodir meda sa metalom takođe treba izbjegavati. U ovim posudama dolazi do reakcije organskih kiselina i metala. U posljednje vrijeme se sve češće koriste i plastične posude, kao i folije od plastične mase namijenjene za ambalažu namirnica.

PRAVILNA UPOTREBA MEDA

- Med je mnogo bolje piti razmućen u mlakom čaju i mlijeku, nego ga jesti. - Med treba što duže zadržavati u ustima, a ne odmah gutati.

- Po mogućnosti koristiti određene vrste meda za određena oboljenja.

- Liječenje pčelinjim proizvodima iziskuje brigu o količini unošenja ugljikohidrata u organizam i individualno doziranje.

- Sluzokoža želuca i crijevnog trakta brzo i lako upija pčelinji med koji je prirodni “provodnik” kroz organizam raznih korisnih sastojaka, naročito vitamina i kalcijuma. Radi te njegove osobine “provodnika” u med se dodaju i drugi potrebni vitamini i drugi medikamenti, kako bi prirodnim putem bili uneseni u organizam;

- Med se ne smije zagrijavati ili stavljati u čajeve i mlijeko na temperaturama iznad 40C, jer se uništava holing, eterična ulja i drugi korisni sastojci;

- Odležan med se kristalizira, što je dokaz prirodnog pčelinjeg meda;

- Smatra se da je med najbolje uzimati u normalnim uslovima svakodnevno u manjim količinama u mlakom rasatvoru sa jabukovim sirćetom ili vodom sobne temperature, kao napitak uz jelo umjesto vode ili vina.

OPŠTA PRAVILA U DOZIRANJU MEDA

- Djeci dati tri puta dnevno po kafenu kašiku meda.

- Odrasli i bolesnici uzimaju tri puta dnevno po jednu supenu kašiku.

- Oni koji nemaju dovoljno kiseline za varenje u organizmu (ahiličari), treba da uzimaju med prije jela;

- Oni koji imaju višak kiseline (hiperaciditet), čiraši i drugi, treba da med uzimaju poslije jela.

MED U KOZMETICI

Med hrani kožno tkivo i sprječava proces smežuravanja i starenja, održava elastičnost i vlažnost kože, pojačava njen tonus i usporava mnoge negativne promjene. Pojedini sastojci pčelinjih proizvoda ishranjuju epiderm, zaštićuju ga od nepovoljnih spoljnih uticaja, doprinose cirkulaciji perifernih krvnih sudova i elastičnosti tkiva, daju licu baršunast izgled i glatkoću, sprječavaju stvaranje pora i pjega.



Medna maska pokazuje mnogo bolje rezultate u postizanju svježine lica nego razni industrijski kremovi. Savremene farmakopeje i kod nas sve više koriste med, polen i vosak za proizvodnju ljekovitih masti i krema, i kao podloge za mnoge druge preparate za spoljnu upotrebu. Pčelinji vosak je nezamjenjiv u izradi kozmetičkih preparata jer sadrži 4,096 internacionalnih jedinica vitamina A i znatne količine vitamina F.

Link

4 Re: Med i cimet taj Pet Jul 31, 2009 6:36 pm

jeca84


Novi član
Novi član
Cao, interesujeme koliko dugo treba uzimato ovaj napitk i koliko se kilograma moze skinuti!

5 Re: Med i cimet taj Pet Jul 31, 2009 11:34 pm

Sun


Administrator
Administrator
Izmedju ostalih dobrih svojstava
Med i cimet čiste probavni trakt od parazita i bakterija koji usporavaju varenje i uzrokuju nagomilavanje toksina u organizmu. Redovna upotreba meda i cimeta povečavaju životnu energiju, daju osećaj zadovoljstva i spokoja.
Sto sve zajedno moze da bude samo plus u nekom rezimu zdrave hrane, ali to nikako ne znaci da se od meda i cimeta - slabi, ako se pri tom ne reducira unos kalorija. Very Happy


_________________

6 Re: Med i cimet taj Ned Nov 15, 2009 3:26 pm

lela


Novi član
Novi član
Prvi put pre sedam dana probala sam med i cimet napitak za mrsavljenje tj. za bolju probavu i meni je delovao odmah (posle nekoliko casova sam isla u toalet) :banana:
Redovno ga konzumiram od tad i dalje ima isti efekat, ne znam da li sam smrsala od kako ga pijem ali meni on bas prija jer cimet obozavam i koristim veooma cesto kao i med, i zato nastavljam dalje sa ovom kombinacijom s tim da cu bas povesti racuna oko toga da li gubim kg.. Wink

7 Re: Med i cimet taj Uto Mar 15, 2011 4:34 pm

Jovanna


Aktivni član
Aktivni član
Hvala na savetima, zlata vrede pogotovo meni jer obozavam i med i cimet. Da sam znala da je toliko lekovito mnogo bi ga cesce konzumirala ali nikad nije kasno...

8 Re: Med i cimet taj Uto Apr 26, 2011 11:24 pm

ninana


Novi član
Novi član
KORISTILA SAM OVAJ NAPITAK 7 DANA SVAKO JUTRO I VECE SAMO SAM SMANJILA KRUH JEDINO SAM SE NA TOM MALO PAZILA A JELA SAM U SVAKO DOBA DANA I NOCI USPJELA SAM SKINUTI 3 KG.POSLIJE TOG SAM PRESTALA PITI I OPET SAM JELA SVASTA I U SVAKA DOBA I DANAS SLUCAJNO STANEM NA VAGU (NAKON MJESEC DANA) MOJA KILAZA JE ISTA VJERUJTE MI TO MI DALO MOTIVACIJU DA PONOVO POCMEM PIT OVAJ NAPITAK KOJI UPRAVO PIJEM DOK OVO TIPKAM JA SAM ODUSEVLJENA PROBAJTE...SRETNO bay

9 Re: Med i cimet taj Sub Maj 07, 2011 11:54 pm

Sanjchi


Aktivni član
Aktivni član
Kašičica cimeta, kašičica lanenog semena, 1 isceđen limun i jogurt se pomešaju uveče, te se ostave u frižider preko noći i ujutru se taj napitak popije pola sata pre obroka - provereno snižava visok šećer.

A med i cimet ću što pre probati...

10 Re: Med i cimet taj Ned Maj 08, 2011 8:34 am

Taca


Aktivni član
Aktivni član
Tata mi je dijabetičar i već nekoliko mjeseci ujutru uzima kašičicu cimeta pomiješano u šolju jogurta. Pije redovno antidijabetike, ali mi se čini da od kada pije cimet i jogurt, nivo šećera ne varira kao ranije. Predložiću mu da proba i ovu kombinaciju sa lanenim sjemenom i limunom.

A posle teksta o medu i objašnjenja da dijabetičari smiju da ga koriste bez bojazni biće oduševljen da može da vrati svoj omiljeni ,,lijek" (čitaj med) u ishranu.

11 Re: Med i cimet taj Ned Maj 20, 2012 11:12 pm

Ilhana


Aktivni član
Aktivni član
Cimet je dobar za mnogo sta. Ovdje u svedskoj se cimet jede obavezno sa jogurtom za dorucak ili sa zobnom kasom.

Nedavno sam citala da u jogurt sa cimetom staviti i kasiku chilija i kasiku dzumbira... dobro za sagorijevanje kalorija.

A med je prirodni lijek =)

http://www.idealna.com

12 Re: Med i cimet taj Pet Jun 08, 2012 8:34 pm

gagavb


Novi član
Novi član
ja sam danas dobila od prijateljice ovaj recept,,kaze da je dobar- probacu ga jos veceras,, kupi se mleveno laneno seme stavi kasikica nacedi se limun doda cimet kasikica meda u mlaku vodu jer se med bolje otopi (oko 200 ml vode) i to se pije svaki dan -jako je ukusno i cisti organizam.

13 Re: Med i cimet taj Ned Jan 12, 2014 8:38 pm

stašica


Aktivni član
Aktivni član
Ćao cure, nova sam  lol! želela bih da skinem višak kilograma jednom sam to uspela i ponovo sam se ugojila, pa bih da se okrenem medu i cimetu i zanima me da li je neophodno da se pomešaju sa vodom, meni je lakše da ih samo pomešam i pojedem.

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu