Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

lil


Admin
Admin


Ljuta paprika: smanjuje apetit

Zapravo nije reč o biberu, već o ljutoj (čili) papričici iz tropskih krajeva
Dejstvo: Ljuta supstanca kapsaicin za 20 puta povećava lučenje pljuvačke u ustima, a to znači da sve ono što pojedemo i brže varimo. Kapsaicin do 25 odsto ubrzava razmenu materija, uključujući i metabolizam masti. Ne stvaraju se masne naslage, već se mast odmah pretvara u energiju. Osim toga, ljute supstance podstiču proizvodnju hormona sreće, a srećni ljudi imaju manju potrebu za slatkišima!
Primena: Preporučuju se dve kašičice kajenskog bibera dnevno (najbolje sveže mlevenog). Možete da ga koristite kao dodatak svim jelima u koja obično stavljate crni biber. Budite oprezni: bez obzira na vrstu, čili je uvek ljut! Najpogodniji je za začinjavanje čorbe od krompira, sočiva, pasulja i gulaša, kao i ribe, salate, mesa, pirinča itd.

Đumbir: izbacuje otrove

Najčešće se koristi koren ove tropske biljke.
Dejstvo: Koren sadrži eterična ulja i ljute supstance (npr. gingerol), koje, s jedne strane, deluju umirujuće na nervni sistem, a s druge strane, podstiču lučenje pljuvačke, želudačnih sokova i žuči. Zahvaljujući tome, mast bolje i brže sagoreva, to jest pretvara se u energiju. Osim toga, ove supstance podstiču rad creva i izbacivanje štetnih supstanci iz organizma. Koren sadrži i enzime koji razlažu belančevine, čime se sprečava nagomilavanje štetnih materija u crevima.
Primena: Rendani koren možete dodati sosovima, salatama, jelima od pirinča, piletini (količina po ukusu) ili napravite sok od đumbira: očistite koren veličine pet centimetara, iseckajte ga na kolutove i ubacite u litar ključale vode. Ostavite da odstoji 20 minuta. Ova količina je dovoljna za jedan dan, ali imajte na umu da tečnost treba da bude topla.

Majoran i origano: sagorevaju masti

I jedan i drugi začin potiču iz Sredozemlja.
Dejstvo: Koriste se samo listovi, koji sadrže eterično ulje timol, gorke supstance i tanine (podstiču rad žuči i jetre, to jest sagorevanje masti). Pored toga, stimulišu rad bubrega i doprinose izbacivanju tečnosti iz organizma.
Primena: Odlični su kao dodatak teškim jelima poput pasulja ili svinjskom mesu. Najbolje je da koristite svežu biljku (listiće dodajte jelu neposredno pre nego što je jelo skuvano). Osim toga, majoran može da se koristi za začinjavanje salate ili u kombinaciji sa paradajzom.

Kim: poboljšava varenje

Ova biljka raste u Srednjoj Evropi, a prvenstveno se koristi njeno seme.
Dejstvo: Ulje iz semena (karvon) podstiče proizvodnju želudačnih sokova - hrana se brže i bolje vari. Osim toga, ulje deluje umirujuće, a takođe pomaže kod nadimanja stomaka.
Primena: Ako patite od nadimanja želuca, rasporedite tri šolje čaja na ceo dan (dve kašike kima prelijte sa 250 ml ključale vode). Takođe možete da pomešajte 150 g posnog sira sa jednom kašičicom kima (konzumirajte između obroka). Nemojte soliti, jer so zadržava vodu u oganizmu. Kim se slaže sa mesom, kiselim i slatkim kupusom.

Crni biber: podstiče metabolizam

Crna zrnca bibera zapravo su nezreli osušeni plodovi jedne tropske puzavice. Dejstvo: Ulja, ljute supstance i tanine efikasni su protiv bakterija i virusa, a takođe podstiču rad bubrega, kao i stvaranje enzima važnih za varenje, aktivirajući rad želuca i creva, kao i metabolizam.
Primena: Crni biber možete da koristite gotovo za sva jela intenzivnijeg ukusa. Ovim začinom možete da pospete sendvič, ili da ga dodate salati. Najbolji je sveže mleven, jer na taj način ostaju sačuvani dragoceni sastojci.
Savet: Svakog dana popijte šolju toplog mleka sa jednom do dve kašičice meda i dva prstohvata bibera. Ovaj napitak iz ajurvede odličnog je ukusa.

Limunova kora: blokira pretvaranje šećera u masti

Dejstvo: Jedan američka studija je pokazala da supstanca iz limunove kore (hidrokisicitrična kiselina HCA) sprečava pretvaranje viška ugljenih hidrata u masti. Na taj način se smanjuje količina novih masnih ćelija za oko 79 odsto.
Primena: Najjednostavnije je da isečete limun sa korom na režnjeve i da onda to grickate tokom dana (samo neprskano voće dolazi u obzir!). Ili jednostavno izrendajte koru i koristite je kao začin.

Senf: sagoreva masti

Dejstvo: Glikozidi ulja senfa (ljute supstance) podstiču cirkulaciju, a time i rad žuči, nadležne za sagorevanje masti.
Primena: Zrnca slačice se koriste za turšiju i pečenje i kuvanje čorbastih jela, kao i pripremanje svih vrsta mesa.

Cimet: protiv napada gladi

Koristi se kora drveta cimeta, koje raste pre svega u Indiji, jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi.
Dejstvo: Kora cimeta sadrži eterična ulja, kiseline i tanine koji, između ostalog, podstiču cirklulaciju i time ubrzavaju metabolizam. To znači da naše telo troši više energije. Naročito je efikasna biljna supstanca metil-hidroksi kalkon polimer, otkrili su naučnici u čijim su studijama učestvovali dijabetičari. Ova supstanca podseća na prirodan insulin, sprečavajući prebrzo opadanje nivoa šećera tako da ne možemo brzo da ogladnimo.
Primena: Najbolje je sveže samleven cimet dodate u jutarnju kafu ili čaj, u musli, u jogurt ili sladoled. Dnevno bi trebalo da unesete u organizam četvrtinu kašičice.

izvor

http://www.dijetalno.net

meri


Aktivni član
Aktivni član
ja vise ne znam kako da skinem ovaj visak od 10kg. imala sam dva porodjaja,imam 26god. pomagajte,obozavam slatkise,na poslu 8 sati sedim i samo nesto grickam

slavicaj


Aktivni član
Aktivni član
Za ubrzavawe metabolizma koristim alge. Pošto nisu najukusnije za jelo ja imam trik. Sameljem bilo koju vrstu algi u mlinu za kafu tako da postanu praškaste i onda ih stavljam u svako jelo pola do 1 kašičice. Alge ubrzavaju metabolizam jer su prepune joda, a i manje treba soliti hranu jer su slane.

slavicaj


Aktivni član
Aktivni član
I ovo nije loše za ubrzavnje metabolizma. Samleti u mlinu za kafu ili u blenderu jednaku količinu semenki susama, bundeve (golice), lana, brazilskog oraha i nepečenih semenki suncokreta. Dve kašike ove mešavine mešavine pojesti uz doručak. Inače je odličnog ukusa. Ja ih dodam u doručak tako što sameljem badem, šargarepu i krastavac u blenderu i dodam jogurt vivu ili balans sa semenkama.

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
Kako da resim napade gladi,s tim sto sam u fazi ostavljanja slatkisa i grickalica i secer mi stalno pada?Molim za odg hitno!Hvala.Smile

Zizue10


I bi profi
I bi profi
Ljubičice, možeš grickati voće umesto čokoladica,povrće, pijuckati vodu sa limunom, neslane kokice mogu biti odlična zamena. A kad ti padne šećer, možeš uzeti Bonžitu npr, daleko bolje u odnosu na Milku i slično. Meni je najefikasnije bilo da skrenem pažnju na nešto, šetnja, priča, kafenisanje, bilo šta. Napade gladi ćeš najbolje rešiti tako što ćeš imati tri obroka i dve užine. Very Happy cheers

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
Hvala na savetu.Potrudicu se.Smile

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
Trudim se,ali ponekad tako napravim glupost,prejedem se i onda se kajem.Sad

Tajci


Moderator
Moderator
Ljubicice, svi se kajemo posle prejedanja i to je problem koji moramo resiti, naravno prejedanje, a ne kajanje.
Ako cesto imas pad secera, trebala bi to prekontrolisati kod lekara. Nwmoj se sa secerom igrati. Pad nije pozeljan isto kao ni visok secer.
Za tebe je vazno da imas redje obroke, a kolicinski manje sa raznovrsnim namirnicama.. Mozda tako uspes dovesti metabolizam u ravnotezu.
Zelim ti da uspes, bay


_________________
[/strike][/strike][/left]

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
razmisljala sam i da odem kod nutricioniste?
Je li neko zna nekog dobrog u N.Sadu a da nije bas jako skup pregled?
Stvarno bi mi pomoglo.Smile

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
e da,i je li ima neko informaciju gde i kako da uradim test tolerancije u N.Sadu?

Tajci


Moderator
Moderator
Najbolje da se obratis svom lekaru gde imas karton, da te uputi nutricionisti.
Za test otkucaj na pretrazivacu, da dodjes do informacija. bay


_________________
[/strike][/strike][/left]

ljubicica-machak


Aktivni član
Aktivni član
hvala jos jednom.Smile

dacham


Novi član
Novi član
slavicaj ::Za ubrzavawe metabolizma koristim alge. Pošto nisu najukusnije za jelo ja imam trik. Sameljem bilo koju vrstu algi u mlinu za kafu tako da postanu praškaste i onda ih stavljam u svako jelo pola do 1 kašičice. Alge ubrzavaju metabolizam jer su prepune joda, a i manje treba soliti hranu jer su slane.
zanima me gde kupujes alge? cula sam da su alge na nasem trzistu ( konkretno u Srbiji) jako loseg kvalteta posebno one koje se kupuju pakovane u vidu razlicitih preparata od jedne poznate firme ( ne znam da li smem da koristim ime proizvodjaca zbunjen ). hvala

Ava Mae


Aktivni član
Aktivni član
Imas alge u prodavnicama zdrave hrane, nisu tablete u pitanju, nego pravi listovi algi. Nisam ih probala, jer nisam znala kako da ih spremim, a nesto mi ne deluju privlacno yuk Ali ova ideja da se samelju i pomalo ubacuju u jelo je odlicna klapklap

Xenija


Aktivni član
Aktivni član
meri ::ja vise ne znam kako da skinem ovaj visak od 10kg. imala sam dva porodjaja,imam 26god. pomagajte,obozavam slatkise,na poslu 8 sati sedim i samo nesto grickam

Meri slučajno pročitah, ne znam da li si šta uradila, niti kad si pisala, moj savjet ti je da se priključiš našim dnevnicima, imamo svi slične probleme, ali se super družimo i velika smo podrška poz... ja imam troje djece i 28 godina i užasan višak od 5 kg..poz

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu