Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Makadamija orasi snižavaju holesterol taj Čet Jul 31, 2008 12:03 am

lil

avatar
Admin
Admin
Makadamija orasi snižavaju nivo lošeg holesterola u krvi i doprinose zdravlju srca, zaključili su biolozi sa američkog Državnog univerziteta Pensilvanije.Makadamija ili australijski orasi sada nisu uključeni u spisak oraha koji povoljno utiču na zdravlje, ali američki stručnjaci smatraju da oni treba da budu deo zdrave ishrane.

Makadamija orasi sadrže viši nivo monozasićenih masti, poput onih otkrivenih u maslinovom ulju, nego ostale koštunice, objavljeno je na Internet sajtu sciencedaily.com.

Kao ni brazilski, ni indijski orasi, ni makadamija orasi nisu uvršteni na listu oraha korisnih po zdravlje koju je sačinila američka Uprava za hranu i lekove (FDA), a razlog je veći sadržaj zasićenih masnoća od graničnih četiri grama na 50 grama oraha. Makadamija imaju šest grama zasićenih masti, indijski orasi 4,6 grama, a brazilski 7,6 na 50 grama.

Ispitivanja su pokazala da česta potrošnja makadamija oraha smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ukazali su naučnici.

Ti orasi smanjuju ukupan nivo holesterola za 9,4 odsto i lipoproteina niske gustine (LDL), ili lošeg holesterola, za 8,9 odsto.

"Utvrdili smo da je smanjenje LDL bilo veće nego što se moglo predvideti korišćenjem samo oraha sa zdravim masnoćama", ukazala je doktor Emi Gril i dodala da to znači da u tim orasima postoji još nešto što doprinosi sniženju holesterola.

Naučnici tvrde da makadamija orasi mogu da zamene druge izvore masti i belančevina u ishrani. Kako je pokazalo petonedeljno istraživanje, šačica takvih oraha težine nešto veće od 40 grama može pomoći srcu i sprečiti poremećaj njegove funkcije.

Makadamija orasi, po ukusu slični lešniku, bogati su vrednim hranljivim sastojcima, a sem toga bogat su izvor kalcijuma i drugih mineralnih materija. Sadrže malo ugljenih hidrata, ali relativno mnogo masti koje se smatraju cenjenim kozmetičkim sredstvom, lako se upijaju u kožu i doprinose njenoj mekoći, hrane je i povećavaju njenu vlažnost, a takođe odlično pomažu pri opekotinama od sunca.

izvor

http://www.dijetalno.net

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu