Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Zdravo, ukusno i jeftino? taj Uto Apr 22, 2008 6:52 am

lil

avatar
Admin
Admin
Italijani ribu love u raznim morima, imaju dobre ulove plave ribe, ali potrošači i dalje više naginju konzumiranju "snob" riba (orada, riba list, brancin, losos) koji uglavnom potiču iz odgajivališta ili iz uvoza, nasuprot jeftinih,"neplemićkog" porekla.

Italija želi da"plava riba" zadobije zasluženo mesto na italijanskim trpezama.

Piše: Verica Grdinić, dopisnik iz Italije


Ako mislite da je to nemoguće iz Italije stiže demant: "pesce povero" ili "pesce azzurro" iliti "plava riba" jeste jeftina, ali ima čarobnu moć da "obogaćuje"onoga ko je jede.

I to iz tri razloga : 1.pruža potpuni kulinarski doživljaj; 2. pozitivno utiče na zdravlje i 3.čuva džep.Naravno, ni slučajno se ne može nazvati siromašnim onaj ko je konzumira. Naprotiv, zahvaljujući neospornom nutricionističkom sadržaju, sardele, skuše i girice, lekari uvršćuju među najbolje agense za prevenciju, ublažavanje efekata i smanjivanje opšteg nivoa holesterola (onog lošeg HDL, naravno), kao izuzetno sredstvo u borbi protiv triglicerida, kardiovaskularnih bolesti i fenomena vezanih za oksidaciju ćelija


PESCE AZZZURRO je generički termin koji obuhvata više vrsta riba. Od onih koje se s pravom diče atributom "plave", svakako su najpoznatije sardela, skuša i girice. Ako se posmatra tamno plava boja leđa, onda i tunjevina (tonno) i sabljarka (pesce spada) mogu da se podvedu pod istu grupu.

Naravno, ove dve vrste razlikuju se ne samo po dimenzijama vec i po ceni (posledje su mnogo veće i njihovo se meso smatra vrednijim). Zato bi, predlažu italijanski nutrizionisti, plava, jeftina riba, trebalo da bude zastupljenija na trpezi: više se lovi u lokalnim morima, što omogućava nižu cenu.

Paradoksalno, baš ta niža cena (zakon ponuda-potražnja) predstavlja smetnju boljoj prodaji; naime, predrasuda je da riba nije dovoljno kvalitetna čim manje kosta!

Kupac, zahvaćen, naročito na Zapadu, konzumističkom "ludom logikom" da je dobro sve što je skupo" (u Italiji čitaj: firmirano!), radije kupuje skuplju ribu!

I tako plava riba "nezasluženo" nije priznata, iako joj dodatnu vrednost daju masti, uglavnom zdrave; plava riba je naročito bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su već dokazano neophodne ljudskom organizmu, koji ih sam ne proizvodi.

Prema nedavnim istrazivanjima, optimalni odnos između omega-6 i omega-3 koji se unose u organizam bi trebalo da bude priblizno 4:1. Da bi se ovaj odnos ostvario trebalo bi povećati unos omega-3 i ishranom i integratorima.

Pesce azzzurro obiluje nekim vitaminima i mineralnim solima (kalcijum, cink, jod, gvožđe).

La Società Italiana di nutrizione umana je fiksirala minimalni unos omega-3 na nivou od 0,5% od ukupnog broja unetih kalorija u toku dana (kod novorođenčadi i male dece povećati unos). Prevedeno u broj porcija, trebalo bi jesti ribu bogatu omega-3 najmanje dva puta nedeljno. Da bi se to postiglo nije neophodno obrnuti "naglavačke" sopstveni način ishrane. Dovoljno je da se par puta u toku sedam dana druga proteinska hrana (sirevi, jaja, meso) zameni plavom ribom.


I evo male nutricionističke tabele:

Vrsta ribe Proteini /kalorije/ /omega-3/ ukupno masti %

odnosi se na 100 gr proizvoda

sardina 20,8 /96,0/ /1,4/ 4,50

skuša 16,8 /96,0/ /1,7/ 2,60

tunjevina 21,5 /158/ /0,7/ 8

sabljarka 19 /170/ /1,2/ 4-5

Izvor:European Food Information Council, EUFIC

Širom sveta poznata i priznata " Dieta Mediterranea" (pasta, paradajiz, maslinovo ulje), bila bi svakako kompletnija kada bi joj se pridodala "pesce azzurro"! Ukoliko se tendencija i ne promeni mnogo, jedan dobar ručak sigurno neće naškoditi!!!

http://www.dijetalno.net

2 Re: Zdravo, ukusno i jeftino? taj Pon Nov 05, 2012 12:53 am

frozenka


Aktivni član
Aktivni član
meni su teske za varenje kilroj

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu