Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Fokusirali smo na zdravu ishranu i zdrav zivot, a protiv smo brzih i crash dijeta koje nose vise stete nego koristi. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

Surutka ...551

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 2]

1 Surutka ... taj Ned Maj 04, 2008 3:53 am

lil


Admin
Admin
Surutka, „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožde, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belancevine, nemajuci, pri tom, mnogo kalorija. Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknaduje organizmu mnoge deficite. Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suocava sa specificnim medicinskim izazovima. Na primer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, cak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, pa je sada, posle svih zimskih praznika i krkanluka vezanih za njih, dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveca fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad. Pošto sadrže vecinu belancevina kao majcino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguce), drugi najbolji nacin hranjenja novorodencadi. Surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trecinu povecana potreba za belancevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su i atleticarima, pošto se preraduju direktno u mišicnom tkivu, za razliku od drugih belancevina koje se preraduju u jetri, pa omogucavaju brz oporavak mišica posle treninga.
Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeduju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navici, a lako ga je i prilagoditi licnom ukusu u razlicitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da sprece osteoporozu – razredenost kostiju karakteristicnu za to životno doba. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos belancevina u starijim godinama dovodi do znacajnog razredenja kostiju, posebno bedrene i kicme, pa surutka može da ih nadoknadi, cak i osobama koje su alergicne na laktozu (mlecni šecer). Inace, surutkini proteini sastoje se iz citavog lanca belancevina. Medu njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (govedi serum albumin).
Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažuci organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronaden u majcinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbeduju imunitet i deci i odraslima, a pronadeni su kao dominirajuci protein u kolostrumu, mleku koje se luci nekoliko dana posle porodaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprecava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprecava rast bakterija, ukljucujuci i patogene, istovremeno pomažuci razvoj korisnih, poput bifidusa, cime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprecava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprecava razvoj bakterija zavisnih od gvožda.
Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoci kod mršavljenja pošto pomažu povecanje mišicne mase. Pored toga, pomažu da se osecamo sitima jer uticu na povecanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
Ipak da bi se izbegao proliv, ne treba preterivati s kolicinom

izvor

http://www.dijetalno.net

2 Re: Surutka ... taj Pet Maj 09, 2008 3:36 pm

Lana


Urednik i "čuvar ključa teretane"
Urednik  i
Surutka, tj. proteini surutke, su jedan od omiljenih dodataka ishrani u body buildingu. Pod nazivom Whey Protein se mogu naći u svim prodavnicama suplemenata za vežbanje. Ovakav protein je prilično pročišćen i prah sadrži oko 70-90% proteina, u zavisnosti od nivoa rafinisanja, proizvođača, cene... Bilderi preferiraju protein surutke u odnosu na sojin protein, zbog fitohormona koje ovaj drugi sadrži.

Međutim, surutka u svom izvornom obliku je veoma korisna i u dijeti, naročito ako je dijeta dopunjena vežbanjem. Ovde je već u pitanju ona "obična" surutka, koju za nekih 200din za pakovanje od 300g možemo naći u prodavnicama zdrave hrane. Napitak od ovog praha (1 supena kašika u čaši vode ili, ako vam baš smeta ukus, soka) posle treninga obezbeđuje odličan oporavak - oko 20% proteina, jači % lako svarljivih ugljenih hidrata i max. 5% masti (procenti zavise od proizvođača) sa oko 350kcal u 100g praha (dakle 1 kašika ima oko 70 kcal) daje umornim mišićima sve što im je potrebno za oporavak. Izostanak mlečnog šećera - laktoze (koji je "potrošen" na fermentaciju) omogućava da surutku koriste i ljudi alergični na mleko.

Pri kupovini surutke u prahu, vodite računa o količini natrijuma, tj. soli, jer neki proizvođači nude surutku u prahu ekstrahovanu iz proizvodnje veoma slanog sira!

Ipak, najbolja surutka koju možete sebi priuštiti je definitivno ona "domaća". Ako imate proizvođača sira od poverenja na lokalnoj pijaci, zatražite mu da vam pripremi flašu surutke uz redovnu količinu sira koji kupujete. Flašu čuvajte u frižideru i zaštitite je u najvećoj mogućoj meri od svetlosti (možete je, recimo, uviti u alu-foliju). Pravilo je da domaća surutka ima trajnost kao i sir koji je iz nje napravljen, ali radi predostrožnosti, neka ne stoji duže od 10 dana!


_________________


3 Re: Surutka ... taj Pet Avg 27, 2010 9:52 am

sandraimarko


Novi član
Novi član
Da li mi mozete reci koliko bi kolicinski ja trbala da popijem surutku na dan?ja inace idem u teretanu i imam viska jos pet kg!I da li mi mozete preporuciti neke vezbe ili metode za brze skidanja kg,tj masti?Hvala cheers

4 Re: Surutka ... taj Ned Avg 29, 2010 3:41 pm

Tajci


Moderator
Moderator
Obicno to brzo skidanje se i brzo vrati. Teretanom ispunjavas fizicke aktivnosti, a setnja je uvek preporucljiva.
Surutka ima dovoljno proteina, pa kolicina zavisi od vrste jelovnika tog dana. bay


_________________

...nista bez jabuke... bay

5 Re: Surutka ... taj Uto Avg 31, 2010 2:38 pm

GODDESS


Aktivni član
Aktivni član
E baš super što sam naišla na ovu temu.
Čula sam da je surutka mnogo zdrava pa sam je pre neki dan kupila u prodavnici zdrave hrane u želji da je pijem za doručak i večeru (u kombinaciji sa žitaricama)kako bih uticala na regulisanje tj. smanjenje kilaže.
Tačnije, kupila sam surutku u prahu sa ukusom čololade i odmah se oduševila ukusom ali sam se uplašila kad sam na Net-u došla do nekih informacija da je mnogi koriste za dobijanje mase.
Da li neko može da mi odgovori kako da koristim ovu moju surutku kao pomoć pri mršavljenju i da li zaista može da utiče na povećanje telesne težine?

6 Re: Surutka ... taj Uto Avg 31, 2010 3:35 pm

Lana


Urednik i "čuvar ključa teretane"
Urednik  i
Postoji surutka (u prahu, sa ili bez dodatih aroma) i postoji Whey protein izolat (iliti izolat proteina surutke). Surutka ima vise ugljenih hidrata nego Whey, ali ako se umereno koristi - nije strasno.

Postoji bezbroj zabluda u vezi sa proteinskim preparatima i dobijanjem misicne mase, pa mnogi veruju da ce im par gutljaja proteinskog napitka dati telo Svarcenegera. Da je tako jednostavno, zasto bi milioni provodili dane i godine u teretanama?

Misicna masa se moze znatno povecavati jedino uz kalorijski suficit i veoma naporan trening u teretani. U praksi, ovo za osobu cije su dnevne potrebe 2000 kcal znaci da treba da unosi jedno 2500 kcal, uz to min. 2 g proteina po kg telesne mase (prosecno meso sadrzi 20 g proteina u 100 g sirove namirnice, pa prostom racunicom neko od 60 kg treba da pojede min. 600 g mesa i jos gomilu zdravih UH i masti dnevno). Dalje, naporan trening podrazumeva npr. podizanje min. 60 % sopstvene telesne mase iz benca u min. 6 ponavljanja.

Povecan unos proteina kod mrsavljenja (bilo kroz namirnice, bilo kroz proteinske dodatke ishrani) ima za cilj da spreci tj. umanji gubitak misicne mase, koji neizbezno prati zeljeni gubitak masnog tkiva.


_________________


7 Re: Surutka ... taj Sub Nov 13, 2010 8:50 pm

dejanvuka


Novi član
Novi član
sunn10

8 Re: Surutka ... taj Pon Nov 22, 2010 12:48 pm

de28jan01


Aktivni član
Aktivni član
Da li su bioloski isti proteini iz surutke i proteini koji se nalaze u jogurtu ?

9 Re: Surutka ... taj Pon Nov 22, 2010 10:57 pm

coffee


Urednik i "znalac za brojanje"
Urednik i

ovako sam ja razumela

surutka podleze obradi kojom se prevodi u proteine, to je derivat mleka,nastaje pri proizvodnji sira,u njoj se nalaze voda vise od 90% i proteini,koji se izdvajaju nakon obrade,a u zavisnosti od stepena obrade dobija se koncentrat proteina surutke koji moze npr. da ima 50%proteina i 4%masti (ili vise)(oni se odvajaju od laktoze i minerala)



jogurt nastaje procesom fermentacije mleka pomocu bakterija koje ustvari vrse fermentaciju pri cemu mlecni secer (laktoza) prelazi u mlecnu kiselinu


_________________



''neuspesni rade ono sto im ublazava tenziju,dok pobednici rade ono cime se ostvaruje cilj''

10 Re: Surutka ... taj Čet Maj 26, 2011 1:34 pm

scarlett


Aktivni član
Aktivni član
Od nedavno se pojavila surutka u tetrapak pakovanju od jednog litra, Šabačke mljekare. Moram preporuciti, zaista je fenomenalna. Ukus je super i osvjezavajuci, kad je onako hladna, iz frizidera. Nema nikakvih neprijatnih mirisa i ne mijenja se nimalo i po nekoliko dana kada se drzi u frizideru Very Happy
A ima samo 22kcal na 1dl Wink

11 Re: Surutka ... taj Uto Jun 21, 2011 9:32 am

biki


Aktivni član
Aktivni član
jel moze surutka da se konzumira ujutru i uvece po jedna solja?? Smile)

http://biljana1988@live.com

12 Re: Surutka ... taj Uto Jun 21, 2011 11:43 pm

Sanja


Forumski entuzijasta
Forumski entuzijasta
Zasto ne bi mogla


_________________

Bilo je 88
Ja sam andjeo i djavo,upoznaces onog koga prvog probudis

13 Re: Surutka ... taj Sub Nov 26, 2011 2:17 am

miroslav


Novi član
Novi član
Najbolja surukta je kad se nabavi koza (naravno ko ima uslove),izvodi se na pasu i brst,ujedno i cobanin ili cobanka se seta.Koza pomuze i od melka sirenjem se dobija zdrava surutka i tubosak (mlad sir i neslan ).Dobro je jesti ih zajedno,koristi se kao lek za jetru Very Happy

14 Re: Surutka ... taj Sub Nov 26, 2011 2:59 pm

Lana


Urednik i "čuvar ključa teretane"
Urednik  i
Heh, pa da nam je svima po koza, krava, par hektara i zivina - manje bi problema imali.

Ovako se mi u gradskim uslovima snalazimo i dovijamo po pijacama i sa instant-varijantama...


_________________


15 Re: Surutka ... taj Sre Dec 28, 2011 11:12 am

milosh88


Novi član
Novi član
Dobar dan. Zovem se Milos i student sam na specijalistickim strukovnim studijama tehnologije. Pisem rad iz: Preduzetnistva na temu: inovacija. Moja inovacija jeste proizvodnja sira sa odredjenim dodacima za bolji ukus(mannje bitno). Medjutim ono sto mene interesuje jeste proizvodnja surutke. Posto mi je nus proizvod od sira surutka a ne zelim da je bacam nego da je iskoristim, interesuje me postupak prerade surutke da se dobije surutka u prahu. Takodje sto me zanima jeste koji su uredjaji potrebni za dobijanje datog proizvoda, koliko uredjaji kostaju i koliko je skupa proizvodnja surutke u prahu.
Bio bih Vam zahvalan ako bi mi odgovorili detaljno na moja pitanja. Hvala unapred.

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 2]

Idi na stranu : 1, 2  Sledeći

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu