Dijeta i mi
Dijeta i mi je forum podrske u toku dijete. Ukoliko zelite da nam se pridruzite - mozete se registrirati. Clanovi imaju pristup nekim delovima foruma kojeg kao gosti ne mogu da vide

forum podrske u toku dijete


Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 RAT CELULITU taj Sre Apr 30, 2008 1:06 pm

Bubi

avatar
VIP
VIP
Problem mnogih zena sirom planete je upravo ta opaka stvar zvana - celulit.Godinama i godinama se veliki deo zenske populacije bori sa ovim estetskim i zdravstvenim problemom.Manjstroze dijete za mrsavljenje obicno ne pomazu pri otstranjivanju celulita, jer to nije obicno salo.
To su "jastuci" sastavljeni od natalozene masnoce, vode i toksina koje tijelo nije moglo da izbaci.
Odstranjivanju celulita moze pomoci ishrana koja ce se pobrinuti za izbacivanje viska vode kao i procivcavanje organizma, a da pritom "ne dira" korisne zalihe sala. Naravno tu su i vezbe kao i masaza koji ce sigurno problem smanjiti, a mozda i,kod veoma upornih, potpuno ukloniti.
Ipak ne treba gubiti nadu jer postoji (bar delimicno) resenje.Sledite nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu odstranjivanju ruznih slojeva ispod koze koji lice na pomarandjinu koru.

1. ISHRANA
Dijete za mrsavljenje su bazirane ne niskokaloricnoj ishrani.Medjutim anticelulit dijete bi trebalo da se sastoje od namirnica koje ciste organizam.

2. CISCENJE
Telo se cisti od toksina, kroz bubrege creva i kozu.Pri otklanjanju celulita od velike pomoci ce biti ako se stimulise rad navedenih organa - poveca se kolicina mokrace, spreci zatvor i aktivira znojenje.

3. DISANJE
Duboko disanje je odlican nacin da se podstakne sagorevanje, izmedju ostalog, toksina koji stvaraju celulit. Organizam ce se osloboditi od otrovnih sastojaka, a i krv ce se procistiti pomocu dubokog disanja.

4. VEZBE
Pomocu raznih namenskih vezbi podstice se cirkulacija, disanje, probava i izlucivanje, kao i bolji rad metabolizma.

5. MASAZA
U kombinaciji sa vezbama, masaza cuda cini u procesu otklanjanja celulita.Masiranjem se poboljsava cirkulacija na mjestima gde je to najpotrebnije, a posebno pomaze kod onih dijelova do kojih je tesko doci putem vezbanja, kao sto su unutrasnji delovi koljena ili gornji deo bedra.

6. OPUSTANJE
Celulit se ne stvara samo pogresnom ishranom vec i svakodnevnim stresom i napetoscu.Kada su misici potpuno opusteni, cirkulacija je ujednacena sto mnogo pomaze pri nestanku celulita.

izvor "Prolecne dijete"

2 Re: RAT CELULITU taj Čet Maj 01, 2008 2:23 pm

Gost


Gost
Evo jednog kratkog teksta, da bismo bolje razumeli i zamislili precizno kako on nastaje :

CELULITIS medicinskim jezikom naziva se još i fibrosklerotična edematozna panikulopatija.

Pri "celulitisu" (panikulozi) radi se o promjenama celijskog tkiva kože, prvenstveno masnog i vezivnog tkiva potkožja.
U masnim celijama povećava se količina vode (edem) i nakupljaju se u masnom tkivu pripadajući lipidi, zato masne celije povećavaju svoj volumen, bujaju.
Tako povećane masne celije pritišću susedne krvne žilice i limfne žile, pa se stoga nakupljaju toksini, otrovne materije koje otežani krvotok ne može eliminirati.
Susedno vezivno tkivo stradava od pritiska nabujalih masnih celija, od zaostalih toksina,
pa vezivne kolagene niti očvrsnu, debljaju, kao ploče i čvorići u kasnijem stadiju "celulitisa".

U nekih žena, pod delovanjem hormona ; pubertet, trudnoća, menopauza,ali kod mršavih žena rjeđe,
može doći i do povećanja broja masnih celija, ne samo do njihova tipičnog uvećanja, bujanja.

Kod žena su vezivne kolagene niti u koži više okomita rasporeda,
od površine kože prema dubini, a u muškaraca je raspored mrežolik.

Jasno da tako složeni problem moramo tretirati istovremeno sa više metoda i na više načina. Ukoliko je stupanj razvoja celulita jači potrebno je problem tretirati kroz duži vremenski period. Kozmetičke metode podrazumjevaju upotrebu raznih aparata, preparata i manuelnih obrada. Također treba promijeniti način prehrane i uključiti se u sportske aktivnosti.

Celulit je bolest koja zahvaća brojna područja ( bedra, bokovi, koljena, stražnjica, trbuh, nadlaktica...) izazivajući promjene u mikrocirkulatornom sistemu. Postoje četiri stupnja celulita.

Razvoj celulita odvija se najčešće vrlo sporo. Općenito počinje dilatacijom (proširenjem) kapilara, što je popračeno lučenjem plazme u međustanični prostor, pa nastaje upala tkiva i edem. Vremenom dolazi do aktiviranja prirodnih obrambenih procesa, u koje se uključuju i masne stanice, pa nastaju mikrogranule. Mikrogranule sadrže zbijene masne stanice. Spajanjem više mikrogranula nastaju makrogranule oko kojih se nakuplja sloj vezivnog tkiva. To su celulitni čvorovi koji su bolni pri palpaciji i pritisku.

Ove promjene vode do promjena temperature u područjima zahvaćenim dilatacijom kapilara i edemima. Ona postaju toplija, dok područja u kojima su već formirane mikro i makroganule postaju hladnija.

Metoda za otkrivanje tih temperaturnih razlika zove se KONTAKTNA TERMOGRAFIJA i ona je nezamjenjiva za dijagnosticiranje celulita. Njome ćemo otkriti u kojim poduručjima se celulit nalazi i u kojem je stupnju razvoja. Termografske ploče su izrađene od tekućih kristala. Mjenjaju boju prema temperaturnim razlikama (ako ih ima) kada se naslone na kožu.

Svaka boja na "temperaturnoj mapi" označava neku od promjena koje su se dogodile, odnosno da li je došlo do razvoja celulita. Na osnovu toga moguće je izabrati najprikladniju metodu obrade pojedinog slučaja.

Odsutnost celulita očitava se u jednoličnoj termografskoj slici tj. zelenoj boji bez mrlja.
Pojava mrlja različitih boja, ukazuje na promjene u mikrocirkulatornom sistemu.
STADIJI CELULITA
I JEDNOLIČNA TERMOGRAFSKA SLIKA
Potpuni izostanak mrlja na termografskoj foliji označava izostanak edema ili kvržica. Koža je glatka i čvrsta. Površinska i dubinska palpacija otkrivaju da nema promjene u strukturi tkiva ili u cirkulaciji. Ovo je normalno stanje(zdravo tkivo).
II "ZAMRLJANA" TERMOGRAFSKA SLIKA (EDEM )
Pojavljuju se hipertermičke zone u različitim oblicima sa zasjenčanim granicama (dilatirane kapilare ili edemi), obično stopljene sa okružujućim zonama hladnijeg tipa (smanjenje krvne cirkulacije).

Koža postaje lagano neravna i nije više toliko glatka, pomalo gubi tonus i elastičnost. Došlo je do omekšavanja kože a na opip koža postaje pomalo gnjecava.

Termografski profil tipičan za I i II stupanj celulita.
III TERMOGRAFSKA SLIKA "LEOPARDOVE KOŽE" ( MIKROGRANULE )
Karakterizirana je brojnim hipertermičkim znakovima. Mrlje su manje i sa dobro definiranim granicama. Nepravilno su raspoređene preko cijelog područja koje je u stvari hladnija zona.
Mrlje su u stvari formirane mikrogranule.
Mekoća kože je još više izražena, elastičnost i tonus su dodatno smanjeni do točke mlitavosti.
Termografski profil tipičan za III stadij celulita.
IV TERMOGRAFSKA SLIKA "CRNE RUPE" ( MAKROGRANULE )
Prisustvo makronodula je potvrđeno tzv. "crnim rupama". Termografska slika pokazuje znakove različitih oblika i dimenzija crne ili smeđe boje. Područje je hipotermično sa znakovima jakih venoznih oscilacija. Palpacija pokazuje velike nepravilnosti u kretanju tjelesnih tekućina, sa znatnim osjetom granula u dubljim slojevima ili prisustvom makrogranula.
Koža je potpuno bez tonusa, a palpacija bolna. IV stadij celulita.

Petra Kump, prof.

Nastavicu na ovu temu...

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Similar topics

-

» RAT CELULITU

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu